MOZAIKOVÉ KOBERCE

MOZAIKOVÉ KOBERCE

Co je to mozaikový koberec?
Mozaikové koberce jsou lité dlažby do interiéru tvořené směsí přírodních či barvených písků v hrubosti 1-2 mm a speciálního pojiva EpoSand. Vyznačují se vysokou odolností, poloviční spotřebou oproti běžným kamenným kobercům a krásným vzhledem ve spoustě variací. Jsou dodávány ve vědrech obsahující vše potřebné pro 2,5 m2 při tloušťce povrchu 2,5 mm (dle objednané varianty balení). Zákazník tak nemusí nic vážit, odměřovat nebo dokupovat. Pro začátečníky nenáročné řešení s krásným výsledkem.

Vlastnosti mozaikového koberce?
Po vytvrzení zdravotně nezávadný
Snadná aplikace, menší spotřeba
Aplikace v tloušťce od 2,5 mm
Vysoká kvalita pojiva i plniva
Rychlé vytvrzení (24 hodin)
Systémové řešení, vše v balení
Široká škála odstínů, 100+

Použití mozaikového koberce?
Obytné místnosti, ložnice, chodby
Zimní zahrady, technická zázemí
Koupelny, kuchyně, schodiště

Balení mozaikového koberce?
15,5 kg - 14 kg křemičitý písek , 1,5 kg EpoSand
16,5 kg - Balení 15,5 kg + 1 kg Podklad. penetrace
18 kg - Balení 16,5 kg + 1,5 kg Uzavírací pasty

Spotřeba mozaikového koberce?
Průměrná spotřeba z balení 2,5 m2/při tl.2,5 mm 

Trvanlivost mozaikového koberce?
12 měsíců od data výroby či 6 měsíců po otevření
Chraňte před mrazem, skladujte nad 5°C

Ukázka realizací

Realizace kamenných koberců

Kompletní vzorkovník Mozaikového koberce naleznete ZDE. 

Technologický postup mozaikového koberce:

Důkladné zhodnocení podkladu:
Před pokládkou nejprve zhodnotíme podklad z hlediska jeho stáří, soudržnosti, vlhkosti, izolace a samozřejmě pevnosti. Maximální vlhkost vyzrálého betonu (po 28 dnech) při pokládce mozaikového koberce je 4 %. Výrazné zkrácení této lhůty může vést k odlepení koberce, případně jeho potrhání. 

Příprava místa a nářadí na pokládku:
Míchací místo opatříme krycí folií nebo kartonem kvůli ochraně před možnou kontaminací a znehodnocením podkladu úkapem pojiva a podobně. Připravíme si ocelová hladítka různých velikostí, obrátkové míchadlo, vodováhu, váleček, štětec, rukavice, aceton a vysavač.

Správná příprava podkladu:
Odstraníme nesoudržné části povrchu podkladu a to například broušením, frézováním, vysáváním a podobně. Pokud je zapotřebí, tak opravíme praskliny v podkladu. Podklad nesmí obsahovat ve vodě rozpustné substance, jako jsou soli, rozpouštědla a podobně.

Penetrování podkladu:
Podklad napenetrujeme pomocí válečku nebo štětky z aplikační vaničky kontaktním-adhezním můstek ve spotřebě 0,25kg - 0,5 kg/m2 dle nasákavosti podkladu (u anhydritu až 2x 0,5kg). Penetrování podkladu je nutné provádět nejen kvůli zkvalitnění podkladu, ale i prodloužení životnosti celého systému.

Dilatování povrchu:
Dilatace provádíme přilepením lišt (nerezové, hliníkové) s výškou vždy dle tloušťky pokládané vrstvy povrchu, buďto lepidlem např. T-Rex nebo tmelem.

Zakončení povrchu:
Zakončení provádíme do hliníkových nebo nerezových lišt s výškou dle tloušťky pokládaného povrchu stejně jako u dilatace.

Doba zpracovatelnosti:
Doba zpracovatelnosti směsi (pojivo, písek) je cca 40 min při 20 °C. Tato doba se zkracuje a prodlužuje v závislosti na okolní teplotě, na vlhkosti podkladu a vzduchu. Vždy je tedy lepší aplikovat s pomocníkem s tím, že jeden "natahuje" a druhý připravuje další směs.

Příprava pojiva:
Připravíme si obě složky (A+B), vlijeme do prázdného, čistého kyblíku a následně důkladně promícháme obrátkovým míchadlem. Doporučuji vše dělat po baleních. Toto promíchané pojivo vlijeme do plniva (14 kg křemičitého písku) v kyblíku a poté pomalu obrátkovým míchadlem důkladně promícháme cca 1,5 minuty. Na důsledném promíchání závisí výsledná kvalita povrchu!

Aplikace směsi:
Na předem připravený podklad, viz. body výše, nerezovým hladítkem dokonale zhutníme a zahladíme připravenou směs (pojivo,písek) podobně jako u marmolitu. Při aplikaci si průběžně hladítko čistíme acetonem. Pro docílení požadované rovinnosti doporučujeme průběžně kontrolovat pokládanou plochu vodováhou nebo laserem. Pokud je pokládána plocha větší, musí být v jednom kroku udělaný celek minimálně po dilatační lištu, napojení v ploše by mohlo způsobit estetický defekt. Během aplikace a vytvrzování nesmí přijít mozaikový koberec do přímého styku s vodou a chemickými látkami. Pro vytápění prostor při aplikaci nepoužívejte naftové hořáky, plynové hořáky produkující CO2. Dále během pokládky a vytvrzení povrchu nesmí okolní teplota klesnout pod 5 °C!!

Zatížení nového povrchu:
Zatěžovat povrch je možné po 24 hodinách při 20 C° od aplikace a plně vytvrzený je výsledný povrch po 7 dnech. Pozor povrch nezatěžovat chemikáliemi.

Dokončovací práce:
Na površích mozaikového koberce doporučujeme pro snadnější údržbu povrchu uzavřít pastou Glass a to gumovým hladítkem (s bílou gumou) ve spotřebě 0,6 kg/m2. Tuto pastu aplikujeme až po úplném vytvrzení! Na tuto pastu je možné aplikovat následně ještě epoxidovou pryskyřici či polyuretan který povrch nejen uzavře, ale i ochrání od veškerého zatížení. Tuto finální úpravu je potřeba realizovat ve sprchových koutech i koupelnách.